Jak si poprvé půjčit e-knihu nebo e-audioknihu krok po kroku

Palmknihy jsou jedním z poskytovatelů e-knih a nově i e-audioknih knihovnám. Vybírat si můžete z více jak 17 000 titulů ke čtení (z toho přes 1000 v angličtině) a téměř 500 titulů k poslechu. Nabídka e-výpůjček průběžně roste.

V katalogu je poznáte díky této ikoně označující typ dokumentu:

Výpůjční doba e-výpůjček je 31 dní.
Lze si půjčit maximálně 3 e-výpůjčky najednou.
E-výpůjčky nejde vrátit přednostně. Je třeba počkat, až výpůjčka vyprší.

Co musíte udělat, aby se výpůjčka povedla?
● být registrovaným čtenářem v naší knihovně, mít zaplacené veškeré čtenářské poplatky a uvést nám Vaši e-mailovou adresu
● mít tablet nebo chytrý telefon s operačním systémem Android nebo iOS nebo vlastnit čtečku knih s operačním systémem Android (např. čtečku značky ONYX, C-TECH, inkBook, Energy Sistem…) a nainstalovat si do nich aplikaci Palmknihy (pro Androidy z Google Play a pro iOS z Apple Store)
POZOR!!! ČTEČKY ZNAČEK KINDLE A POCKETBOOK PŮJČOVÁNÍ E-KNIH ANI E-AUDIOKNIH NEPODPORUJÍ!

Než si úplně poprvé vypůjčíte e-knihu nebo e-audioknihu, je potřeba se zaregistrovat na stránkách www.palmknihy.cz a uvést tam stejnou e-mailovou adresu, jakou jste uvedli v naší knihovně.

Jakmile jste jednou zaregistrovaní u Palmknih, můžete si poté půjčovat jak e-knihy, tak e-audioknihy stále dokola. Fotografický návod najdete zde:

PŮJČOVÁNÍ E-KNIH
1. Přihlaste se do svého čtenářského konta v on-line katalogu knihovny.

2. Pro výběr e-knihy doporučujeme použít nabídku v horní liště “E-výpůjčky” → “E-knihy” a nyní můžete listovat nebo vyhledávat např. podle názvu titulu.

3. Elektronickou knihu rozeznáte od papírových knih nebo e-audioknih podle vlastní ikony u obálky a hlavně podle zeleného tlačítka “Půjčit e-knihu”, kterým se dostaneme k samotnému půjčení.

4. Před půjčením e-knihy je nutné odsouhlasit podmínky půjčování a následně můžete kliknout na “Vyžádat si e-knihu”.

5. Nyní proběhla výpůjčka. Potvrzení o jejím půjčení naleznete i v e-mailové schránce. Teď už ale vezměte do ruky mobil, tablet nebo čtečku (podle toho, kam jste si nainstalovali aplikaci Palmknihy), otevřete aplikaci Palmknihy a přihlaste se do ní pomocí údajů, kterými jste se registrovali na www.palmknihy.cz.

6. Přesuňte se na dolní liště do sekce “E-knihy” a po kliknutí na “Aktualizovat knihovnu” uvidíte svou výpůjčku.

7. Kliknutím na samotný titul uvidíte základní vydavatelské údaje a tlačítkem “Číst” si e-knihu stáhnete do svého čtecího zařízení. V této fázi musíte být připojeni k internetu. A je to! Gratulujeme, dokázali jste to! Příště už to bude docela snadné. Nyní si můžete užívat e-čtení i offline.

PŮJČOVÁNÍ E-AUDIOKNIH
1. Přihlaste se do svého čtenářského konta v on-line katalogu knihovny.

2. Pro výběr e-audioknihy doporučujeme použít nabídku v horní liště “E-výpůjčky” → “E-audioknihy” a nyní můžete listovat nebo vyhledávat např. podle názvu titulu.

3. Elektronickou audioknihu rozeznáte od papírových knih nebo e-knih podle vlastní ikony u obálky a hlavně zeleného tlačítka “Půjčit audioknihu”, kterým se dostaneme k samotnému půjčení.

4. Před půjčením e-audioknihy je nutné odsouhlasit podmínky půjčování a následně můžete kliknout na “Vyžádat si audioknihu”.

5. Nyní proběhla výpůjčka. Potvrzení o jejím půjčení naleznete i v e-mailové schránce. Teď už ale vezměte do ruky mobil, tablet nebo čtečku (podle toho, kam jste si nainstalovali aplikaci Palmknihy), otevřete aplikaci Palmknihy a přihlaste se do ní pomocí údajů, kterými jste se registrovali na www.palmknihy.cz.

6. Přesuňte se na dolní liště do sekce “E-audioknihy” a po kliknutí na “Aktualizovat knihovnu” uvidíte svou výpůjčku.

7. Kliknutím na samotný titul uvidíte základní vydavatelské údaje a tlačítkem “Poslechnout” si e-audioknihu stáhnete do svého čtecího zařízení. V této fázi musíte být připojeni k internetu. A je to! Gratulujeme, dokázali jste to! Příště už to bude docela snadné. Nyní si můžete užívat poslech i offline.